Email

Koliko dadilju košta obrt?

Dadilje koje odluče obavljanje svoje djelatnosti uskladiti sa zakonskim normama, tj. otvoriti obrt, vrlo brzo će se naći pred prvim velikim pitanjem:

 

Koliko taj "poduzetnički pothvat" košta? Pokušat ćemo precizno obraditi sve troškove koji su pred Vama.

 

Pa krenimo redom.

 

Troškovi otvaranja obrta

 

Za otvaranje obrta je ukupno potrebno nešto više od 1.000 kuna. Tu spadaju trošak izdavanja obrtnice od 200 kuna, te administrativna pristojba za postupak registracije u iznosu od 270 kuna. Dodatno se plaća i prijava početka poslovanja obrta ukoliko nije prijavljen istovremeno s otvaranjem obrta - trošak 70 kuna. Izdavanje potvrde o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta košta oko 300 kuna. Izrada pečata koštat će Vas dodatnih 150 do 500 kuna, a cijena varira ovisno o veličini i vrsti pečata.

 

Certifikacija, tj. upis zvanja u radnu knjižicu je još jedan nimalo jeftin zadatak. Škole koje nude program osposobljavanja za dadilje već postoje, i cijena je oko 6000 kuna.

 

Godišnji troškovi rada obrta

 

Fiksnih troškova, a to su oni koje imate bez obzira radili ili ne radili, ima nekoliko.

 

Kao prvo tu je obavezni doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori. Iznos ovog doprinosa nije jednak u svim dijelovima Hrvatske (a ovisi i o registriranoj djelatnosti). Komorski doprinos se plaća paušalno svaka 3 mjeseca, te na kraju poslovne godine izražen kao postotak (0,40% od ostvarenog dohotka/dobiti). Nakon prve godine poslovanja, i ovaj godišnji doprinos ćete biti dužni plaćati paušalno svaka 3 mjeseca. Ukupno na godišnjoj razini ovaj doprinos bi trebao biti prosječno oko 1000 kuna (više na propisi.porezna-uprava.hr).

 

Porez na tvrtku je trošak koji se plaća godišnje u fiksnom iznosu. Iznos poreza varira o području u kojem se djelatnost obavlja, jer ga samostalno određuju jedinice lokalne samouprave, a zakonom je ograničena jedino gornja granica od 2000 kuna. Porez na tvrtku u Zagrebu za fizičke osobe koje obavljaju uslužne djelatnosti trenutno iznosi 260 kuna (više na www.porezna-uprava.hr).

 

Svaki obrtnik mora imati otvoren žiro-račun u banci. Iako se ova stavka čini bezazlena, i ovdje ima troškova. Banke će Vam rado zaračunati razne troškove na mjesečnoj razini, kao što su slanje obavijesti o stanju i prometu računa, održavanje računa, "net banking", i razne druge, koji će u prosjeku iznositi minimalno 50 kuna mjesečno, što na godišnjoj razini iznosi još barem 600 kuna.

 

Računovodstvo. Svaki obrt mora voditi poslovne knjige, a cijena varira ovisno o dogovoru sa računovođom. No prema našim saznanjima za takav profil posla realna cijena je oko 200 kuna mjesečno, što na godišnjoj razini iznosi oko 2400 kuna.

 

Porez na dohodak. Porez na dohodak plaća se na kraju poslovnog razdoblja, i to na osnovu dobiti izražene u poslovnim knjigama obrtnika. Stopa poreza na dohodak iznosi od 12% (dohodak do 2200 kuna mjesečno) do 40% (dohodak iznad 8800 kuna mjesečno) - ovisno o ukupnom dohotku u poslovnoj godini (više na www.porezna-uprava.hr).

 

Bitno je znati da mali obrtnici mogu zatražiti paušalno oporezivanje, te na taj način nemaju potrebe za računovodstvom te je dovoljno voditi Knjigu prometa (Obrazac KPR), u koju se obavezno upisuju, pored iznosa naplaćenih u gotovini, i iznosi naplaćeni bezgotovinskim putem. Godišnji paušalni dohodak se utvrđuje u iznosu od 12.750 kuna (ako je ukupni godišnji primitak manji od 85.000 kuna) do 22.425 kuna (ako je ukupni godišnji primitak od 115.000 do 149.500 kuna). Na takav dohodak se obračunava porez na dohodak po stopi od 12% uvećan za propisani prirez (ovisi o mjestu obavljanja djelatnosti). Na primjeru grada Zagreba i najmanjeg prijavljenog paušalnog dohotka, porez na godišnjoj razini iznosi 1850 kuna (više na www.obrtnik-partner.hr). Bitno je znati da se molbe za ulazak u sustav paušalnog oporezivanja moraju predati do 15. siječnja godine u kojoj se želi ući u taj sustav.

 

Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ukoliko se dadilja prijavi na minimalnu plaću koja iznos 2.974,97 kuna, na ovaj iznos se plaćaju doprinosi, i to za mirovinsko osiguranje iz plaće po stopi od 20% te doprinos za zdravstveno osiguranje iz plaće po stopi od 15,50% kao i doprinos za zapošljavanje po stopi od 1,70%. Zbrajanjem ovih stopa dobivamo jedinstvenu stopu od 37,20%, što iznosi 1107 kn mjesečno. U slučaju paušalnog oporezivanja kojeg smo prije spomenuli, ovi doprinosi će na godišnjoj razini iznositi 4.743 kune.

 

U fiksne troškove treba dodati i trošak obaveznog osiguranja, ali osiguravajuće kuće još nisu objavile tarifne modele - tako da ne znamo točan iznos premije.

 

I zbroj na kraju

 

Ukoliko uzmemo najpovoljniju varijantu na primjeru Zagreba - za dadilju koja je prijavljena na minimalnu plaću, koja je u sustavu paušalnog oporezivanja, troškovi u prvoj godini iznosit će okvirno:

otvaranje obrta: 1000 kuna

školovanje: 6000 kuna

doprinos obrtničkoj komori: 1000 kuna

porez na tvrtku: 260 kuna

porez na dohodak: 1850 kuna

doprinosi za mirovinsko, zdravstveno i zapošljavanje: 4743 kune

premija obaveznog osiguranja: nepoznato

 

Ukupno prva godina: oko 15.000 kuna.

 

Ukupno iduća godina: oko 9.000 kuna.

 

Nadamo se da nismo zaboravili neke bitne troškove, a ako jesmo, slobodno nam javite, rado ćemo nadopuniti ovaj tekst novim informacijama.