Email

Trebam li dadilju?

Imati dadilju u mnogo Vam slučajeva pomaže - bilo da se radi o povremenim izlascima, poslovnim obavezama, obrazovanju ili drugim aktivnostima u koje se djeca ne uklapaju baš najbolje. No mnogi roditelji ne razumiju da dadilja ne može i ne smije postati zamjena za roditelja.

 

Iako je danas trend povjeriti čuvanje (a u velikoj mjeri i odgoj) djece drugoj osobi, bila to "baka-servis" ili dadilja - mnogi ne razmišljaju o posljedicama.

 

Postoji prirodna povezanost djece s roditeljima. Djeca trebaju pažnju i ljubav svojih roditelja - jer istu takvu ne mogu dobiti od drugih osoba. Mnogi će dadiljama prepustiti previše odgovornosti oko odgoja i čuvanja svoje djece. No budite oprezni, jer ukoliko djeca ne dobivaju dovoljno Vaše pažnje, može doći do promjena u njihovom ponašanju, kojima je cilj dobivanje željene pažnje.

 

A sada pokušajmo odgovoriti na pitanje trebate li Vi dadilju? U svakom slučaju postoji čitav niz opravdanih situacija u kojima je pomoć dadilja dobrodošla. Neke vrste poslova i karijera u današnjim uvjetima ostavljaju jako malo slobodnog vremena za čuvanje i odgoj djece. Dobivanje mjesta u vrtićima je danas također prilično teško, te postoji veliki broj roditelja koji svoje dijete nisu uspjeli upisati u vrtić zbog nedostatka slobodnih mjesta. Radno vrijeme također je problem, jer mnogi roditelji rade u smjenama ili jednostavno duže od radnog vremena vrtića. Ukoliko sebe nalazite u bilo kojoj od navedenih kategorija - definitivno možete odgovoriti pozitivno na ovo pitanje.

 

Ako niste niti u jednoj od navedenih kategorija, ali ipak imate osjećaj da bi vam dobro došla pomoć jer jednostavno trebate nekada malo predahnuti ili imati malo vremena za sebe ili svoje partnere, predlažemo Vam da i onda potražite pomoć dadilje, no ne puno radno vrijeme, nego nekoliko puta tjedno kao ispomoć. Postoje mnoge dadilje koje će rado podignuti vaše dijete iz vrtića ranije te ga pričuvati dok ne dođete s posla, ili povremeno preuzeti brigu i poigrati se s Vašom djecom vikendom ili u večernjim satima.

 

Budite sigurni da ste pronašli dobar balans i posvetili dovoljno vremena svome djetetu, jer jedino na taj način će djeca uistinu biti sretna i razvijati se u zdrave i zadovoljne osobe.

 

U svakom slučaju, kada odlučite povjeriti brigu o Vašoj djeci drugoj osobi, budite svjesni da postoji vrijeme prilagodbe. Djeca koja su jako povezana trebat će dulji period prilagodbe. Također, budite sigurni da ste pronašli dobar balans i posvetili dovoljno vremena svome djetetu, jer jedino na taj način će djeca uistinu biti sretna i razvijati se u zdrave i zadovoljne osobe.

 

Za dobar početak možete postaviti oglas za čuvanje djece ili pregledati profile dadilja na ovim stranicama.